Error message

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? në include_once() (rreshti 1387 i /home/crlds/public_html/includes/bootstrap.inc).

Aktivitetet Tona

Pjesëmarrja e mrekullueshme e Prof. Dr. Phoebe Koundouri, Profesor i Universitetit të Ekonomisë dhe Biznesit dhe Teknik të Athinës në Danimarkë, President EAERE, Kryetar i Qendrës Globale të Klimës SDSN, Bashkëkryetar i SDSN Europe, prezantim i shkëlqyer si folës kryesor në edicioni i 5-të i Forumit për Zhvillimin Ekonomik Rajonal dhe Lokal të Ballkanit Perëndimor+ (ForRLED 2023).

Punimet e FoRLED 2023 kulmuan me konferencën:

"Tranzicioni i Gjelbër dhe Dixhital në vendet e Ballkanit Perëndimor. Roli i Rajoneve dhe Qyteteve. Axhenda e Gjelbër e Ballkanit Perëndimor", si pjesë integrale e FoRLED 2023.

Java intensive e FORLED 2023, 12-16 Dhjetor 2023,  organizuar nga Qendra për Studime të Politikave Evropiane për Zhvillimin Rajonal dhe Lokal, u mbyll në mënyrë të mrekullueshme me rubrikën "Debati mbi Qytetin", mbajtur më dt 16 Dhjetor 2016 në ambentet e Hotel Kraal, Vlorë., ku Prof, As.Përparim Kabo, filozof, antropolog, autor dhe intelektual i përkushtuar referoi mbi temen e "Eco-City".

CRLDS dhe partnerët e saj mbajtën gjatë javës së kaluar Forumin e 5-të të Zhvillimit Ekonomik Rajonal dhe Lokal të Ballkanit Perëndimor+ 2023 -FoRLED 2023!
Edicioni i 5-të i Forumit të Zhvillimit Ekonomik Rajonal dhe Lokal në Ballkanin Perëndimor+ -FoRLED 2023 i mbajtur në datat 12-15 dhjetor 2023 në qytetin e Vlorës.

Ishte një ide shumë e mirë të organizohej në ambientet e Hotel Kraal në Vlore,  gjatë FORLED 2023 një “Friendly World Café” me të rinjtë me temën "Qytetarë të rinj aktivë për zhvillim të qëndrueshëm në Ballkanin Perëndimor", gjatë FORLED 2023. Kjo siguroi një forum të bukur për diskutime të hapura dhe ide novatore.

Atyre iu bënë disa pyetje:

1. Si mund të kontribuojnë të rinjtë në zhvillimin e qëndrueshëm të qytetit/zonës së tyre?

2. Sipas mendimit tuaj, cilat janë sfidat kryesore për zhvillimin e qëndrueshëm në Ballkanin Perëndimor?

Nga 14 deri në 17 janar 2020, ne siguruam një program trajnimi për stafin e institucioneve të trajnimit VET (Drejtoria Rajonale e Edukimit Profesional në Qarkun e Vlorës dhe të punësuarit e administratës lokale si staf nga Qarku i Vlorës, Stafi i prefektit të Vlorës) mbi "Konceptimin e Qendrave Sektoriale të Përsosmërisë Profesionale (SCVE) për Përmirësimin e Cilësisë së Edukimit Profesional dhe Trajnimit në një Kontekst të Zhvillimit Rajonal".

Në mbyllje të vitit 2019 si dhe vigjilenca e vitit 2020 CRLDS Albania organizoi një takim me Bordin e Drejtorëve, Surf dhe bashkëpunëtorët e tij për të analizuar arritjet dhe aktivitetet e tij gjatë vitit 2019 dhe për të pasqyruar dhe aprovuar dokumentet strategjikë për vitin 2020.

Më poshtë është një pasqyrim i këtij aktiviteti përmes fotografive.

Në ditën e katërt të "Institutit për Vajza dhe Gra në Politikat e Sigurisë Kombëtare dhe Ndërkombëtare" 15 praktikantë të përzgjedhur për të marrë pjesë në program, pasi morën pjesë në të gjitha seancat trajnuese, morën pjesë aktive në to dhe përmbushën të gjitha detyrimet e programit. prezantuar para një komiteti të përbërë nga anëtarët e ekipit organizativ CRLDS, stafi mësimor akademik dhe një përfaqësues i lartë nga Ambasada Amerikane në Tiranë punën e tyre të thelluar.

Në ditën e tretë të punimeve të “Institutit për Gratë dhe Vajzat në Politikën e Sigurisë Kombëtare dhe Ndërkombëtare" , 3 tetor 2019, kursantet patën mundësine të ndiqnin dhe bashkëbisedonin me të tjerë ligjërues të nivelit të e lartë.

Në  ditën e dytë ligjëruan:

Z. Altin Qato, Akademia e Sigurisë mbi "Kërcënimi i terrorizmit për Shqipërinë."
Tema "Parandalimi i terrorizmit dhe luftimi i ekstremizmit të dhunshëm dhe radikalizimi që çojnë në terrorizëm.", u trajtua nga Znj. Rozana Baci, Qendra Koordinuese për të luftuar ekstremizmin e dhunshëm-Shqipëri

Edicioni i I-rë i Institutin për Gratë dhe Vajzat në Politikat Kombëtare dhe Ndërkombëtare të Sigurisë celi punimet  në ambjentet e Hotel Doro City, Tiranë me 01/10/2019
Në sesionin Inagural nderuan me pranine e tyre e Ngarkuara me Pune e Ambasades se ShBA ne Tirane Leyla Moses-Ones, Znj.Ermonela Felaj, Kryetare e Komisionit të Sigurisë Kombëtare në Kuvendin e Shqipërisë, Z. Petro Koci, Zv. Ministër i Mbrojtjes, Z. Galentin Georgiev, Shef i Departamentit të Cështjeve të Sigurisë në OSCE, Prezenca në Shqipëri.

Nga 19 deri më 21 Nentor 2018 u zhvillua “Forumi i Dytë i Ballkanit Perëndimor mbi Zhvillimin Ekonomik Rajonal dhe Lokal”, në qytetin e Vlorës, Shqipëri.

 bregdetin e Adriatikut, për fat të keq nën rrethana të përmbytjeve. të

Forumi mblodhi më shumë se njëzet folës nga 13 vende, ndër të cilat akademikë dhe praktikantë nga Shqipëria, Mbretëria e Bashkuar, Bullgaria, Sllovenia, Kroacia, Kosova, Rumania, Italia, Belgjika, Hollanda, Zvicra, Spanja, Maqedonia dhe Mali i Zi  në sallen “Rilindja” të  Hotel Internacional te Vlorës.

Program

10:30 Mirëseardhje

11:00 Ligjëratë nga Louis Delcart

11:55 Reflektim nga Luiza Hoxhaj, pasuar nga Q&A

12:30 Diskutim me audiencën

13:00 Dreka e rrjeteve

CRLDS-Qendra për Studime të Politikave Evropiane për Zhvillimin Rajonal dhe Lokal- do të jetë nikoqire e këtij aktiviteti.

Qeveria Flamane ka mbështetur financiarisht praninë e Z. Louis Delcart në Shqipëri.

Gjuha është anglisht.

Si pjesë e Forumit të 3-të për Zhvillimin Rajonal dhe Lokal Ekonomik - FoRLEd 2018, organizuar nga Qendra për Studime të Politikave Evropiane për Zhvillimin Rajonal dhe Lokal (CRLDS Albania) në bashkëpunim me Akademinë Evropiane të Rajoneve (EAR-AER, Bruksel), Bashkia e Beratit dhe aktorë të tjerë të Qarkut të Beratit, punëtoria do të mbahet në Berat më 25 tetor nga ora 10:00 deri në ora 13:00.

Folësit kryesorë:

CRLDS Albania fokusohet në investimet e të rinjve, si dhe në bashkëpunimin me qendrat rinore, universitetet apo aktorë të tjerë.

Nga 30 Nentor deri më 2 dhjetor, 2017 u zhvillua “Forumi i Dytë i Ballkanit Perëndimor mbi Zhvillimin Ekonomik Rajonal dhe Lokal”, në qytetin shqiptar të Vlorës, në bregdetin e Adriatikut, për fat të keq nën rrethana të përmbytjeve.

Forumi mblodhi më shumë se njëzet folës nga 13 vende, ndër të cilat akademikë dhe praktikantë nga Shqipëria, Mbretëria e Bashkuar, Hungaria, Serbia, Croacia, Kosova, Rumania, Italia, Belgjika, Hollanda, Zvicra, Maqedonia dhe Franca në sallen “Rilindja” të Universitetit Ismail Qemali te Vlorës.

Nga 30 Nentor deri më 2 dhjetor, 2017 u zhvillua “Forumi i Dytë i Ballkanit Perëndimor mbi Zhvillimin Ekonomik Rajonal dhe Lokal”, në qytetin shqiptar të Vlorës, në bregdetin e Adriatikut, për fat të keq nën rrethana të përmbytjeve.

Forumi mblodhi më shumë se njëzet folës nga 13 vende, ndër të cilat akademikë dhe praktikantë nga Shqipëria, Mbretëria e Bashkuar, Hungaria, Serbia, Croacia, Kosova, Rumania, Italia, Belgjika, Hollanda, Zvicra, Maqedonia dhe Franca në sallen “Rilindja” të Universitetit Ismail Qemali te Vlorës.

Nga 30 Nentor deri më 1 2 dhjetor, 2017 u zhvillua “Forumi i Dytë i Ballkanit Perëndimor mbi Zhvillimin Ekonomik Rajonal dhe Lokal”, në qytetin shqiptar të Vlorës, në bregdetin e Adriatikut, për fat të keq nën rrethana të përmbytjeve.

Forumi mblodhi më shumë se njëzet folës nga 13 vende, ndër të cilat akademikë dhe praktikantë nga Shqipëria, Mbretëria e Bashkuar, Hungaria, Serbia, Croacia, Kosova, Rumania, Italia, Belgjika, Hollanda, Zvicra, Maqedonia dhe Franca në sallen “Rilindja” të Universitetit Ismail Qemali te Vlorës.

E enjte, 19 janar 2017

Vendi: Hotel Doro City

Ora 10: 00-13: 00

Në këtë seminar të ofruar nga CRLDS Albania dhe THREE POINT ZERO, Danimark ishte e rëndësishme për të shpjeguar konceptin e të menduarit projektues. Evolucioni i dizajnit si një term dhe një fushë profesionale e bën  atë me shumë kuptim, kur e shohim në një kontekst të zhvillimet e tjera që ndodhin përkrah tij. Seminari u mbajt ga trajneri ndërkombëtar Steinar Valade-Amland, CEO i THREE POINT ZERO.

Koha: 18/01/2017 10:00 - 14:00 një orë

Vendi: Hotel Doro City, Tiranë

Ky seminar ëtori mbi temën: "FROM DESIGN THINKING TO TANGIBLE CHANGE: AVOIDING DEAD-END INNOVATION BY INVESTING IN THE FUZZY FRONT-END", është organizuar nga CRLDS Albania dhe është mbajtur nga Steinar - Valade Amlande, THREE POINT ZERO, Danimarkë.

Në pasdite "Forumi për Zhvillimin Rajonal" u zhvillua në ambientet e Qendrës Rinore të Rinj të Vlorës me dy ligjërata në lidhje me aspekte të ndryshme nga folësit e rinj shqiptarë.

M. Louis Delcart përfundoi më pas me një leksion mbi Sipërmarrjen që u vlerësua shumë nga audienca e re.

Forumi pari i Zhvillimit Ekonomik Rajonal dhe Lokal u organizuar nga CRLDS dhe EAR-AER në bashkëpunim me Bashkinë e Vlorës, me Qarkun e Vlorës, me Dhomën e Tregetise dhe Industrise dhe Universitetin e Vlorës, me mbështetjen e Qeverisë Flamande. Ai u mbajt në bashkinë e Vlorës, në prani të kryetarit të bashkisë së Vlorës, Z. Dritan LELI.

Mbas takimit me aktorët lokalë, veprimtaria e të cilëve ka impakt në zhvillimin ekonomik rajonal dhe lokal, përfaqësues të EAR-AER dhe CRLDS Z, u zhvendosën në ambjentet e gjimnazit “Babë Dudë Karbunara”, ku u priten nga drejtori i gjimnazit Z.   , i cili bëri  një përmbledhje të rezultateve të shkelqyera të këtij gjimnazi elitë të nivel kombëtar. A shprehu kënaqësinë që një përfaqësi e tillë ndodhet në këtë gjimnaz si dhe shprehu vullnetin për të mirëpritur evente të kësaj natyre si dhe shkëmbime të nxënësve, përvojave dhe eksperiencave me simotra të tyre europiane.

Dita e katërt e misionit te faktgjetjeve në Shqipëri solli ekipin e EAR-AER dhe të CRLDS Albania në Berat, një qytet historik, që ka pësuar një ndryshim të madh  pozitiv të pamjes dhe zhvillimit në vitet e fundit dhe që përpiqet për të shfrytëzuar plotësisht asetet e tij turistike. Ekipi u prit në ambientet e Prefektit të Qarkut të Beratit.

12 Tetor 2016

Në ditën e tretë të  misionit faktgjetes EAR-AER ne Albania, anëtarët e bordit erdhën në Elbasan për një konferencë të dytë të misionit me temë: "A është qasja rajonale evropiane e dobishme kur është fjala për zhvillimin e ekonomisë dhe punësimit? "

Konferenca u organizua nga CRLDS Albania dhe Akademia Evropiane e Rajoneve në bashkëpunim me Universitetin "Aleksandër Xhuvani" të Elbasanit.

Aktiviteti u mbajt në Qendrën multimodale të universitetit "Aleksandër Xhuvani" të këtij qyteti.

11 Tetor 2016 Tirane

Në ditën e dytë të misionit të gjetjes së fakteve në Shqipëri të EAR-AER dhe CRLDs Albania u organizua një konferencë në temën "Është qasje rajonale evropiane e dobishme kur është fjala për zhvillimin e ekonomisë dhe punësimin? "

Economic development in practice: From sector scills and occupational standarts of the regional councils to educational standarts, learning programmes and qualifications authorities.

What role for qark and a regional development agency in establishing a national qualifications system.

With Manfred Ziewers, International Trainer.

Luiza Hoxhaj: Lehtesuese

Tirana on 29-30/9/ 2016

Në dt 26 Maj 2016, në ambjentet e Hotel Tirana International, Salla Balsha në Tiranë Qendra e Studimit të Politikave Europiane për Zhvillim Rajonal e Lokal organizoi një konferencë mbi vlerat dhe rëndësinë e figurës së Nënë Terezës, Gonxhe Bojaxhiu në prag të shenjtërimit nga Vatikani.

 Ky forum lektrimi është pjesë e projektit të Qendrës  të titulluar sipas një prej shprehjeve të Nënë Terezës:

                                                      “Qielli është në duart tona”

Qendra në bashkëpunim  me Fakultetin e Shkencave Sociale organizoi  më datë 18/05/2016, në "Sallën e  Ekselencës" të këtij fakulteti, Leksionin e hapur me temë:

Michel Foucault: Biopolitica - Midis pushtetit dhe etikës, nga Prof. Aleksandër Carnera, Copenhagen Business School, De.

Në këtë leksioni të konceptuar në dy pjesë si më poshtë:

Pjesa e parë 45 min. : 1. POWER OVER LIFE: Lindja e biopolitics - Shoqëria e vetë-menaxhimit.

Si një partner i qytetit të Saint George në projektin: "Angazhimin Demokratike dhe Pjesëmarrja qytetare", i financuar nga Komisioni Evropian, në kuadër të Programit "Europa për Qytetarët", Masa Binjakëzimi i Qyteteve, delegacioni ynë  prej 3 anëtarësh është ftuar përzemërsisht për të marrë pjesë në edicionin e 25-të të Ditëve të Saint George, i cili u mbajt më 22-24 prill 2016 në qytetin Saint George.

Gjatë qëndrimit tonë kemi marrë pjesë në programet e mëposhtme:

Shqipëria është në një proces në vazhdim e sipër të decentralizimit. Gjithnjë e më shumë përgjegjësi janë duke u zhvendosur në nivel rajonal dhe lokal. Aktorët publikë dhe privatë të angazhuar në zhvillimin ekonomik rajonal janë më pas të nevojshme për të përmirësuar sistematikisht njohuri të specializuara, metodologjike, aftësitë dhe kompetencat e tyre sociale dhe personale që të jenë në gjendje të jap një kontribut të rëndësishëm në rritjen dhe prosperitetin në rajonet e tyre.

CRLDS Albania në bashkëpunim me Qendrën Rinore Vlorë, zhvilloi më 15/09/2015 në qytetin e Vlorës, në kuadër të projektit Docpie, aktivitetin lokal me temë: "Qytetaria Aktive dhe Edukimi i Vullnetarizmit". Projekti Docpie është një projekt i financuar nga Programi Europa për Qytetarët. Ky projekt, ku CRLDS është partner. Projekti Docpie bashkon 15 organizata, universitete dhe bashki nga 13 vende europiane.

Gamës së aktiviteteve të rëndësishme të Qendrës sonë, CRLDS, i shtohet tashmë edhe leksioni publik me temë “Përse Shqipërisë i Duhen Intelektualë Publik”. Ky leksion u mbajt në ambjentet e Hotel Doro City, në datën 16.04.2015, ora 11.00 nga Dr.Gezim Alpion, lektor në Universitetin e Birmingham me origjinë shqiptare.

Ky aktivitet ishte një kombinim i dy  rubrikave : “Leksione Publike” dhe “Tako Talentet Shqiptare”.

Qendra organizoi në datat 12-13 Mars 2015 në Hotel "Mondial", Tirane Seminarin me temë: Promovimi i AFP-efektive / AE / LLL , qasje që synon punësimin në projektet e investimeve strategjike - Reflektime mbi rolin e një AERZH dhe kontributi i tyre në gjenerimin e punësimit.  
Seminari u ofrua nga Trajneri  ndërkombetar Manfred Ziwers. 

Në datën 24/02/2015 në ambjentet e Hotel Collosseo në qytetin e Shkodrës, Qendra në bashkëpunim me partnerin e saj OIR, me mbështetjen e RDP-së, organizoi Tryezën e rrumbullakët me qëllim prezantimin dhe konsultimin e  gjetjeve, mësimeve të nxjerra si dhe dhënien e rekomandimeve për stakeholdersat në Programin RDP Northen Albania. Pjesëmarrës në tryezë ishin: përfaqësuesit e donatorëve, përkatësisht nga Austria development Cooperation (ADA), Swiss Development Cooperation (SDC), përfaqësues të ÖAR Regionalberatung GmbH, Austria; Helvetas Swiss cooperation, Zvicër dhe Co-Plan, Shqipëri.

Qendra organizoi në datat 19-20 Dhjetor 2014, në ambjentet e Hotel Sokrat, Tiranë seminarin me temë: "Roli i Partnerëve Social në Themelimin e Kornizës Kombëtare të Kualifikimeve për TVET / Të mësuarit gjatë gjithë jetës".

Në këtë aktivitet morrën pjesë pjestar të stafit të Qendres, bashkëpunëtor të saj, përfaqësues nga struktura publike të cilat mbulojnë problematikën e të mësuarit gjatë gjithë jetës si dhe përfaqësues të organizatave sindikale. 

Fuqizimi i sipërmarrjeve femërore në zonat rurale  

Është mbajtur më 11-12 shtator 2014, në sallën e trajnimeve të Hotel Bolonjas, në Vlorë, seminari mbi   “Fuqizimin e Sipërmarrjeve femërore në zonat rurale”, organizuar në kuadër të prioritetit të Qendrës për zhvillimin e aktiviteteve trajnuese dhe shkencore, të cilat synojnë rritjen e kapaciteteve menaxhuese të stafit të Qendrës dhe bashkëpunëtorëve të saj si dhe zhvillimin e kontakteve dhe promovimin e dialogut ndërmjet  Qendrës dhe aktorëve publikë, ekonomikë dhe socialë në Qarkun e Vlorës.

Vlore me 28 - 29 Mars 2014

“Talenti është pasioni për të mbërritur ëndrrën, që bën të lumtur njeriun dhe më të pranishëm progresin… ndaj të vrapojmë pa u rrëzuar dhe të ecim pa u ndalur me kokën lart dhe me mendjen në krye.”

Qendra, në bashkëpunim me trainerin ndërkombëtar z.Manfred Theodor Ziewers, zhvilloi në datat 26-27 Shkurt 2014, në ambjentet e Hotel Sokratis,Tiranë, seminarin me temë:

“Promovimi i punësimit të të rinjve në sektorët e investimeve rajonale”.

Leksion i hapur me Prof Alexander Carnera, Copenhagen Business School:

“Foucault dhe biopolitika. Nga pushteti tek etika?”

Qendra e Studimit te Politikave Europiane per Zhvillimin Rajonal dhe Lokal ne bashkepunim me Universitetin e Tiranes,  Fakulteti i Shkencave Sociale, Departamenti i Filozofise, organizoi me dt Me dt 12.04.2014,  ne sallen Blu  te Fakultetit te Filozofise, Leksionin e hapur:

“Foucault dhe biopolitika. Nga pushteti tek etika?”

Ky leksion, pjese e Rubrikes “International lecture”, u zhvillua sipas ketij rendi:

Fushata ndërgjegjësuese për të përfshirë palët e interesuara lokale në Projektin: Expo të dijes një proces social të ndërtimit.

Vlorë më dt 06/11/2012

Ekspo e dijes është nje event kombëtar, i cili u jep zë kujt dëshiron të ndryshoj vendin për mirë”. Jo pa qëllim prezantimi i tij bëhet në Vlorë në këtë 100 vjetor të pavarësisë.

Aktiviteti i Prezantimit të “Qendrës së Studimit të Politikave Europiane për Zhvillimin Rajonal dhe Lokal” u zhvillua më 6/11/2012 në ambjentet e Hotel Internacional në qytetin e Vlorës.

Konsideruar faktin, që aktiviteti ishte listuar si një prej eventeve me rastin e 100 Vjetorit të Pavarësise në të morrën pjesë përfaqësues të struturave qeverisëse si dhe institucioneve, prezent në territor, përfaqësues të organizatave të ndrzshme, pedagogë dhe student te Universitetit Ismail Qemali të Vlorës, artistë dhe intelektual të Qarkut Vlorë.