Error message

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? në include_once() (rreshti 1387 i /home/crlds/public_html/includes/bootstrap.inc).

Konferenca e parë e përbashkët në Shqipëri e EAR-AER dhe CRLDS Albania

11 Tetor 2016 Tirane

Në ditën e dytë të misionit të gjetjes së fakteve në Shqipëri të EAR-AER dhe CRLDs Albania u organizua një konferencë në temën "Është qasje rajonale evropiane e dobishme kur është fjala për zhvillimin e ekonomisë dhe punësimin? "

Konferenca u organizua në ambientet e Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Tiranës (CCIT) nga CRLDS me mbështetjen financiare të Qeverisë Flamande.
Të pranishëm në këtë takim ishin përfaqësues të Këshillit të Qarkut të Tiranës, nga Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë së Tiranës, nga Bashkimi i Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, nga Bashkia e Tiranës, nga Shoqata e Këshillave të Qarqeve të Shqipërisë, nga CRLDS Albania, nga Universiteti i Tiranës (Fakulteti i Shkencave Natyrore), Agjencia për Planifikimin e Territorit, etj

Në fjalën e saj të hapjes, z Luiza Hoxhaj, presidente e organizatës CRLDS Albania, theksoi objektivat e takimit dhe përse është i rëndësishem ky takim, në një kohë kur Shqipëria sapo ka nis reformen e nivelit të dytë të decentralizimit, atë të rajonalizimit të vendit. Ajo gjithashtu spiegoi arsyet pse ne kemi zgjedhur këtë format me aktorë të tilla: publike, private, akademike dhe nga shoqëria civile.

Në fjalën e tij përshëndetëse , presidenti i CCIT, zoti Nikolin Jaka, ka insistuar në faktin se në sajë të një ligji të ri, kontributet e kompanive të dhomave shqiptare të tregtisë dhe industrisë u bë i detyrueshëm. Kjo rregullore e re dha CCIs një pozicion të fortë. Por kjo i detyroi ata gjithashtu të ofrojë shërbime adekuate për anëtare të kompanive të tyre. Shërbimet në drejtim të avokimit, informimit dhe trajnimit dhe rrjeteve. Roli i indeksit në komunitetin rajonal dhe lokal u njoh dhe thelbësore dhe CCI u angazhuar për të kontribuar në qasjen rajonale te promovuar nga CRLDS dhe Akademia Evropiane e Rajoneve. Nisur nga impakti direkt i sipërmarrjes mbi  zhvillimin rajonal ai e sheh Dhomën e Tregëtisë dhe industrisë, pjesë organike të këtij procesi.

AER-AER president Mr.Neacsu, theksoi rolin e katalizatorit AER dëshiron të luajë, të ndihmuar shoqërinë civile dhe autoritetet lokale për të kontribuar në zhvillimin social dhe ekonomik të rajonit të tyre. AER-AER jep frymëzim dhe metodologji të aplikojnë për mbështetje kombëtare dhe evropiane me këto qëllime si pikënisje.

Znj Ionica Oncioiu pastaj i dha një pasqyrë të programeve të ndryshme të financimit të ofruara nga Komisioni Evropian në Shqipëri gjatë fazës së para-qasje. Ajo i dha disa shembuj të projekteve ka qenë i suksesshëm në vendet e tjera dhe në projekte bashkëpunimi ndërkufitar duke mundësuar partnerët e shoqërisë civile në Shqipëri për të kontribuar në zhvillimin social dhe ekonomik të rajonit të tyre.

Z. Louis Delcart, kreu AER-AER i Departamentit të Zhvillimit Rajonal, dha një leksion të vlerësuar në lidhje me qasjen rajonale. Disa tema u bë e qartë për pjesëmarrësit, të tilla si parimi i spirale katërfishtë në zhvillimin rajonal, në të cilën autoritetet lokale, universitetet dhe kolegjet teknike, komunitetit të biznesit dhe shoqërisë civile bashkuar forcat për të kontribuar për të trajtuar vështirësitë ekonomike dhe sociale rajonale dhe për të gjetur zgjidhje të përshtatshme për të.
Z. Neacsu përfundoi duke falënderuar organizatorëve, të AER-AER partner CRLDS e lokale në Shqipëri, CCI Tiranës për organizimin e konferencës dhe shprehu dëshirën për të qenë në gjendje për të nisur projektin e parë të përbashkët me fondet e BE së shpejti.