Error message

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? në include_once() (rreshti 1387 i /home/crlds/public_html/includes/bootstrap.inc).

Lajme

Kemi kënaqësinë të njoftojmë pjesëmarrjen e Drejtorit tonë Ekzekutiv si folës dhe moderator në Kongresin e 9-të Evropian të Autoriteteve Lokale në Mikolaki, Poloni. Ajo është e etur të kontribuojë me ekspertizën e saj në dy panele që provokojnë mendime, secila e përqendruar rreth temave bindëse.

Së pari, ajo është ftuar të ndajë njohuri si folëse në panelin që trajton "Bashkëpunimi Ndërkombëtar midis Pushtetit Lokal - Stagnacion apo Mundësi të Reja?" Ky diskutim premton të jetë një platformë për të eksploruar dinamikën e bashkëpunimit në shkallë globale.

"Ekonomia rrethore për SDGs", ngjarje anësore virtuale në Forumin e Partneritetit të OKB-së ECOSOC 2024
30 janar 2024

Me një ftesë të veçantë nga AlterContacts, konsulent special i ECOSOC, që nga viti 2022, CRLDS u bë pjesë e Eventit Virtual Side në Forumin e Partneritetit të Kombeve të Bashkuara ECOSOC 2024.

Qendra jonë, CRLDS, mori pjesë në samitin e tretë të Rrjetit të Qyteteve të Ballkanit B40 të mbajtur në Tiranë nga data 29 deri më 31 janar.

Ky tubim mblodhi 54 kryetarë bashkish nga rajoni i Ballkanit dhe aktorë të ndryshëm, duke theksuar rëndësinë e madhe të bashkëpunimit dhe solidaritetit ndërmjet pushteteve vendore.

Nën temën gjithëpërfshirëse, "Ndërtimi i rezistencës urbane dhe reagimi ndaj krizave", samiti nënvizoi nevojën për të forcuar qytetet dhe për të krijuar mekanizma efektivë të reagimit ndaj krizave.

Pikat kryesore qendrore përfshinin iniciativat lokale të klimës, bashkëpunimin ekonomik dhe kulturor, qeverisjen demokratike, qytetet e zgjuara dhe transformimin dixhital.

Java intensive e FORLED 2023, 12-16 Dhjetor 2023, organizuar dhe organizuar nga Qendra për Studime të Politikave Evropiane për Zhvillimin Rajonal dhe Lokal, u mbyll në mënyrë të mrekullueshme me rubrikën "Debati mbi Qytetin", ku Prof. , filozof, antropolog, autor dhe intelektual i përkushtuar.

✅Ligjërata brilante e Prof.Kabos, për dy orë mbajti vëmendjen e publikut cilësor: intelektualë, profesionistë të fushave të ndryshme, studentë, anëtarë të këshillit bashkiak. Kjo ngjarje e rëndësishme u vlerësua nga Prefekti i Qarkut Vlorë si dhe Kryetari i Këshillit të Qarkut Vlorë.

Ishte një ide shumë e mirë të organizohej në ambientet e Hotel Kraal në Vlore,  gjatë FORLED 2023 një “Friendly World Café” me të rinjtë me temën "Qytetarë të rinj aktivë për zhvillim të qëndrueshëm në Ballkanin Perëndimor", gjatë FORLED 2023. Kjo siguroi një forum të bukur për diskutime të hapura dhe ide novatore.

Atyre iu bënë disa pyetje:

1. Si mund të kontribuojnë të rinjtë në zhvillimin e qëndrueshëm të qytetit/zonës së tyre?

2. Sipas mendimit tuaj, cilat janë sfidat kryesore për zhvillimin e qëndrueshëm në Ballkanin Perëndimor?

3. Çfarë nismash mund të ndërmerren nga komuniteti rinor për të përmirësuar mjedisin e tyre?

CRLDS dhe partnerët e saj mbajtën gjatë javës së kaluar Forumin e 5-të të Zhvillimit Ekonomik Rajonal dhe Lokal të Ballkanit Perëndimor+ 2023 -FoRLED 2023!

Edicioni i 5-të i Forumit të Zhvillimit Ekonomik Rajonal dhe Lokal në Ballkanin Perëndimor+ -FoRLED 2023 i mbajtur në datat 12-15 dhjetor 2023 në qytetin e Vlorës.

Së shpejti!

Tema kryesore e FORLED 2023 do të jetë:
“Sfida në rritje për zhvillimin e qëndrueshëm të rajoneve dhe qyteteve në Ballkanin Perëndimor +”

Ne si CRLDS, javën e kaluar, morëm pjesë  në Konferencën "European Climate Stoke", të ftuar në një diskutim të hapur me politikëbërës të nivelit të lartë nga Bashkimi Evropian dhe në mbarë botën, si dhe folës që përfaqësojnë një sërë palësh të interesuara, duke përfshirë organizatat ndërkombëtare, bizneset, OJQ-të, akademi, rinia e të tjera.
Konferenca “European Climate Stoke - EU and global progress drejt objektivave të Marrëveshjes së Parisit”, ishte një ngjarje për të reflektuar mbi përparimin e BE-së dhe botës drejt synimeve të Marrëveshjes së Parisit.

Ishte një kënaqësi për ne si CRLDS që t'i bashkoheshim sot në Ditën e Kombeve të Bashkuara, eventit me temë: "ARSIMI I LARTË DHE MULTILATERALIZMI: MËSIMDHËNIE DHE KËRKIM MBI KOMBET E BASHKUARA".
Ky panel diskutimi online, i organizuar nga UNAI, synon të nxjerrë në pah risitë, metodologjitë, modalitetet dhe projektet e mësimdhënies dhe kërkimit shkencor që lidhen veçanërisht me Kombet e Bashkuara dhe punën e tij, të kryera në akademi, duke nënvizuar rëndësinë kritike të arsimit të lartë për të promovuar në mënyrë aktive dhe duke punuar në favor të qëllimeve të parashikuara në Kartën e Kombeve të Bashkuara.
https://lnkd.in/dzTHCu5E

 

CRLDS u bashkua më 10 korrik 2023 së bashku me partnerët e UNSDGLearn, për një ngjarje anësore virtuale, gjatë Forumit të Nivelit të Lartë Politik për Zhvillimin e Qëndrueshëm (HLPF) 2023 - Nju Jork, SHBA - me temën e mëposhtme: "UNSDGLearn: Një iniciativë e OKB-së + transformimin e aftësive dhe mendësive për zhvillim të qëndrueshëm.”
Fokusi kryesor i ngjarjes ishte në rëndësinë e edukimit në nxitjen e ndryshimeve dhe fuqizimin e individëve për zhvillim të qëndrueshëm. OKB SDG: Partneriteti Mësoni, i cili synon të përmirësojë aksesin në mundësitë e të mësuarit cilësor në mbarë botën dhe të promovojë zhvillim të qëndrueshëm dhe gjithëpërfshirës, është një shembull i qasjes One UN+ për adresimin e kësaj sfide që asnjë ent i vetëm nuk mund ta përballojë i vetëm.

 Në kuadër të Projektit Drejtues të Tranzicionit Urban CRLDS kanë qenë pjesë e seminarit online: Dialogu Tematik AGORA – Quo Vadis, PED? mbajtur më 19 tetor 2023, ora 14:00-17:00 CET, online

Duke reflektuar mbi rolin e distrikteve me energji pozitive në rrugën drejt neutralitetit klimatik. Distriktet e Energjisë Pozitive – ose elementë të konceptit PED – janë integruar si në politikat dhe strategjitë kombëtare ashtu edhe ato komunale.

Gjatë takimit mujor të bordit të drejtorëve të Akademisë Evropiane të Rajoneve më 13 tetor, znj. Luiza Hoxhaj, Drejtoreshë Ekzekutive e CRLDS, si anëtare e bordit prezantoi detajet rreth "FoRLED 2023 - Forumi për Zhvillimin Ekonomik Rajonal dhe Lokal në Ballkanin Perëndimor+". , që do të mbahet nga data 6 deri më 9 dhjetor 2023 në qytetin e Vlorës.

CRLDS si anëtare e Shoqatës Evropiane për Demokracinë Lokale - ALDA kanë qenë pjesë e një takimi jozyrtar të ideve, për të zbuluar të kuptuarit tonë për peizazhin shqiptar, interesat dhe nevojat në lidhje me temën e demokracisë lokale dhe pjesëmarrjen e qytetarëve me qëllim që të jetë proces më gjithëpërfshirës dhe duke marrë në konsideratë nevojat e anëtarëve dhe partnerëve të ALDA në Shqipëri.

Objektivi kryesor i këtij takimi virtual ishte krijimi i partneriteteve më të forta, rritja e shikueshmërisë dhe zgjerimi i ndikimit të nismave të ALDA-s në Shqipëri, të gjitha duke nxitur zhvillimin e qëndrueshëm, forcimin e qeverisjes vendore dhe promovimin e pjesëmarrjes aktive të qytetarëve.

Nën një atmosferë të gëzueshme dhe diskutime entuziaste për të ardhmen e qendrës dhe kontributin e saj në zhvillimet pozitive në qytetin e Vlorës, zyra e re operacionale e CRLDS në Vlorë u hap zyrtarisht me një takim mëngjesi në prani të stafit dhe bashkëpunëtorëve të saj në qytetin e Vlorës. qyteti i Vlorës.

CRLDS, si partner i asociuar i projektit REAL DEAL u takua në Bruksel me më shumë se 60 organizata të shoqërisë civile (OSHC) nga e gjithë Evropa dhe më gjerë për edicionin e pestë të "Forumit të Shoqërisë Civile për Qëndrueshmërinë: Formimi i Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane" më 26. dhe 27 qershor 2023. Gjatë dy ditëve, OSHC-të me interes për tranzicionin e drejtë, demokracinë konsultative, drejtësinë sociale dhe qëndrueshmërinë mjedisore diskutuan së bashku për të ardhmen e Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane dhe Axhendës 2030

Në kuadrin e Projektit REAL DEAL, sot më 6 korrik 2023, ne morëm pjesë si një partner shoqërues në webinarin: "Komunikimi i Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane përtej bazës suaj", ku u thelluam në aspektet thelbësore të zbatimit efektiv të Marrëveshjes Green European . (EGD) për audienca të ndryshme. EGD është një plan gjithëpërfshirës që synon të arrijë neutralitetin e klimës në Evropë deri në vitin 2050 dhe komunikimi i suksesshëm është çelësi për të mbledhur mbështetje dhe angazhim nga politikëbërësit, udhëheqësit e biznesit, organizatat e shoqërisë civile dhe publiku i gjerë.

Stafi i CRLD-ve ka qenë pjesëmarrës në kursin: “MENAXHIMI I INOVACIONIT NË EKONOMINË BLU”

Kursi përbëhet nga 2 punëtori:

- Workshop1: Hyrje në Inovacionin si një proces menaxhimi: Zhvillimi i produkteve dhe shërbimeve të teknologjisë dhe njohurive (Përfunduar në prill 2023)

- Workshopi 2: Dita 2 Menaxhimi i rrezikut dhe zhvillimi i organizatave dhe ekipeve novatore

Inovacioni na jep produkte dhe shërbime të reja. Është burimi jetësor i konkurrencës së ndërmarrjes. Ai mban çelësin për adresimin e shumë prej sfidave shoqërore dhe mjedisore me të cilat përballemi sot.

Por të mësuarit për të inovuar dhe zhvillimin e një kulture të inovacionit është i rëndësishëm për të gjitha organizatat.

CRLDS - Qendra për Studime të Politikave Evropiane për Zhvillim Rajonal dhe Lokal në bashkëpunim me ALDA - Shoqata Evropiane për Demokracinë Lokale kanë kënaqësinë t'ju ftojnë në Testin Pilot P-CUBE, të planifikuar për në 20 korrik ora 11:00 (CEST), një mundësi e përbashkët bashkëpunim për një ngjarje që lidhet me aktivitetet e projektit P-CUBE [1].

Pranimi në Testin Pilot do të lejohet deri në 10 minuta para fillimit të Takimit.

Testi Pilot do të lehtësohet nga Profesor Jaques Ziller, Universiteti Politeknik i Milanos, i cili do t'ju udhëheqë përmes Misionit #3, "E drejta për të Votuar në Referendumin Lokal", e qenësishme në kuadrin e Përfshirjes Sociale.

Drejtoresha Ekzekutive e CRLDS Dr. Luiza Hoxhaj, mori pjesë në punëtorinë e UNAI SDGs "Përparimi i përfshirjes së refugjatëve përmes agjendës 2030".

Ky seminar, i bashkëorganizuar me Komisionerin e Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR) dhe Rrjetin Ndërkombëtar Akademik Ndërdisiplinor (GAIN) për të shënuar Ditën Botërore të Refugjatëve, theksoi kontributin e akademisë në nxitjen e përfshirjes së refugjatëve dhe avancimin e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm.

Javën e kaluar, në datat 31 maj-1 qershor, OKB-ja në Shqipëri dhe Ambasada e Suedisë në Shqipëri organizuan një Konferencë 2-ditore për fuqizimin e kompanive shqiptare për veprim të qëndrueshëm.
Drejtoresha Ekzekutive e CRLDS, Luiza Hoxhaj, iu bashkua këtij forumi të rëndësishëm me përfaqësues të nivelit të lartë të kompanive, qeverisë, BERZH-it dhe organizatave të tjera për të diskutuar mbi praktikat aktuale të biznesit në Përgjegjësinë Sociale të Korporatës (CSR), Mjedisin, Socialin dhe Qeverisjen (ESG) dhe të Qëndrueshme. Objektivat e Zhvillimit (SDGs) në Shqipëri.

Gjatë 2 ditëve CRLDS mori pjesë në Forumin Rajonal të OJQ-ve mbi Axhendën e Gjelbër për Ballkanin Perëndimor, mbajtur në Beograd, Hotel Mona Plaza, 29-30 mars 2023, organizuar nga Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal dhe Projekti EU4Green, mbështetur nga DG Near, me prania e Sekretares së Përgjithshme të KBR-së znj. Majlinda Bregu dhe shumë aktore evropiane dhe rajonale.

Ishte kënaqësi të isha pjesë e Tryezës së Rrumbullakët të Lartë Virtuale të organizuar nga Këshilli Botëror i Oqeanit (WOC) mbi Traktatin e Detit të Lartë sot më 22 mars 2023.

Qeveritë e botës kanë finalizuar një marrëveshje historike për mbrojtjen e biodiversitetit detar në ujërat ndërkombëtare – traktatin mbi biodiversitetin në zonat përtej juridiksionit kombëtar (BBNJ) – pas gati 10 vitesh negociatash.

CRLDS kanë qenë pjesë e Konferencës së Nivelit të Lartë të OECD-së, nëpërmjet përfaqësueses sonë Luiza Hoxhaj, të mbajtur në Paris në datat 20-21 Mars 2023.
“Frymëzimi, inovacioni dhe përfshirja: Formimi i së ardhmes sonë me ekonomi sociale dhe solidare”.

Këtë javë Drejtoresha jonë Ekzekutive e CRLDS-së, Luiza Hoxhaj, pati kënaqësinë të ishte pjesë si paneliste në Kongresin e 8-të Evropian të Pushtetit Lokal (Forumi Ekonomik) në Mikolajki, Poloni, 6-7 Mars 2023 me temën kryesore: "Solidariteti i ri për një epokë të re”.
Pas seancës plenare në ditën e dytë të punës, ajo pati mundësinë të fliste në panel me temën: "Roli dhe sfidat aktuale të grupimeve evropiane të bashkëpunimit territorial". Panelit i parapriu një prezantim nga kryebashkiaku i Milanowek, i prezantuar nga Angelika Swoboda.
 

Kemi kënaqësinë të njoftojmë se aplikimi i Bashkisë Dimal në partneritet me CRLDS si lehtësues i startup-eve që do të mbështeten nga qeveria me grante ka qenë i suksesshëm në mesin e më shumë se 350 aplikacioneve të paraqitura. Aplikantët fitues arritën të shënojnë mbi 80 pikë dhe komisioni miratoi nivelin e financimit për aplikimet e 23 startup-eve dhe 29 lehtësuesve të startup-eve.

Një konkurs i tillë po zhvillohet për herë të parë në vendin tonë, me një grant prej 10 milionë eurosh, bazuar në disa elementë modele ndërkombëtare, të cilat konsiderohen si kryeqytetet e botës për sa i përket startupeve, në mbështetje të nismave të reja që kanë si synimi i zhvillimit teknologjik në vend.

Roli i CRLDS është mbajtja e një trajnimi modular për fillestarët e rinj.

Më 6 maj, CRLDS mbajti takimin e saj të fundit të palëve të interesuara lokale të projektit Achieve.
Anëtarët e Bordit të Drejtorëve të CRLDS, stafi i qendrës dhe i projektit Achieve, ekspertët e jashtëm që punuan me këtë projekt, si dhe katër kordinatorët për qytetet e Vlorë, Berat, Dimal dhe Durrës ndanë rezultatet e projektit dhe mendimin e tyre për Raporti përfundimtar të arritur nga projekti, rezultatet dhe përvojën e tyre gjatë zbatimit të projektit.

Nga ky takim ne hartuam planit tonë të veprimit lokal të CRLDS për ngjarjen përfundimtare lokale CRLDS, e cila do të mbahet më 29 Maj 2022 në kornizën e Kapitullit Lokal 4 të aktiviteteve të Projektit Achieve.

Në kuadër të Asamblesë së Përgjithshme të ALDA-s dhe eventeve anësore (5-8.05.2022), CRLDS, në cilësinë e anëtarit të ALDA-s po merr pjesë në Konferencën Përfundimtare të Projektit GEM IN, e cila zhvillohet sot në datën 5 maj 2022, nga 09:00 - 17:00 në ambientet dhe Maison de la Région Grand-Est, Strasburg, në format hibrid.

Kemi kënaqësinë t'ju njoftojmë se CRLDS - Qendra për Studime të Politikave Evropiane për Rajonale dhe Lokale (https://crlds.org/en) së bashku me NOA Microfinance (https://noafin.al/eng/) nga pala shqiptare nënshkruan Memorandumi i Mirëkuptimit me BEF - Forumi Ekonomik Ballkanik (http://www.balkaneconomicforum.org/wp/) dhe Partnerët Prime Point (https://theprimepoint.com/) nga pala e Maqedonisë së Veriut.

 

Ngjarja përfundimtare e projektit ACHIEVE (Awareness of Common History for Identifying and Extending the Values ​​of Europe): “Bord of Borders” u zhvillua nga data 4 deri më 5 prill në Vicenza, Itali. Organizuar nga Istituto Rezzara, takimi u mbajt në një mënyrë hibride duke lejuar të gjithë partnerët, 14 nga 13 vende të ndryshme, t'i bashkohen ngjarjes.

Fjalën e hapjes e mbajti këshilltari Francesco Faresin nga Komuna e Breganzes, drejtues i projektit, i cili përshëndeti partnerët në këtë aktivitet. Kjo e fundit, pasi diskutoi raportimin financiar të projektit, prezantoi Rrugën e fundit Lokale të bërë nga çdo organizatë, së bashku me rezultatet e arritura dhe objektivat e së ardhmes.

CRLDS ka kënaqësinë t'ju ftojë në një seminar mbi Vlerat Evropiane, Identitetin Kombëtar dhe Evropian

Ky takim zhvillohet ne kuader te Projektit Achieve, i financuar nga Programi Europa per Qytetaret.

Aktiviteti eshte konceptuar ne formen e nje prezantimi nga ana e Dr. Elira Luli dhe diskutimi me audiencen mbi argumentat e parashtruara mbi tematikat e trajtuara. Aktiviteti do te moderohet nga Dr. Edlira Titini.

Për t'u rregjistruar mund të na shkruani në adresën sekretaria@crlds.org, me qëllim që t'ju dërgojme linkun e aktivitetit.

Prezantimi do të mbahet në gjuhën shqipe me një përmbledhje në anglisht

Vendndodhja: Platforma Zoom

CRLDS - Qendra për Studime të Politikave Evropiane për Zhvillim Lokal dhe Rajonal, ka nderin të shpallë emërimin e saj si Anëtar i ri i Asociuar i EUCED - Grupimi Evropian i Interesit Ekonomik dhe Institucioni Përfaqësues Zyrtar i Interesit të BE-së.

Me një entuziazëm të madh, Bordi Drejtues i EUCED, ekipi dhe stafi i tij mirëpritën qendrën tonë si Anëtar i ri i Asociuar.

 Kemi kënaqësinë të informojmë gjithashtu se EUCED emëroi Luiza Hoxhajn, Drejtoreshën tonë Ekzekutive, Përfaqësuese të re të saj në Shqipëri si Zëvendës-Presidente Rajonale.

 Shfrytëzojmë rastin të falënderojmë përzemërsisht bordin EUCED – Institucioni Evropian për Bashkëpunim Ekonomik për vlerësimin pozitiv të kërkesës sonë.

Java e kaluar ishte intensive per qendren e Studimit te Politikave Evropiane per zhvillimin Rajonal dhe Lokal.

Nisi me zhvillimin e seminarit on line, mbajtur më dt 29.03.2022: "Edukim për qytetari globale dhe të qëndrueshme", nga Luiza Hoxhaj, në kuadër të projektit Achieve, financuar nga Komisioni Evropian, në kuadër të Programit Evropa për Qytetarët. Në sistemin aktual, nevojitet një ndryshim paradigme. Ekziston nevoja që interesat personale të konvergojnë drejt interesit kolektiv; është e nevojshme të kombinohet kritika me praktikën e transformimit, pra të veprohet për të transformuar realitetin.

Ngjarja e 3-të Ndërkombëtare e Projektit

ACHIEVE “Ndërgjegjësimi i historisë së përbashkët për identifikimin dhe zgjerimin e vlerave të Evropës” Takimi i partnerëve të projektit (CRLDS është një nga partnerët) do të mbahet në Pejë, Kosovë*.

Në rend dite: takim me kryetarin Gazmend Muhaxheri; seminare mes partnerëve mbi disa tema, nga përditësimet e vetë projektit deri te "Euroscepticizmi" dhe më shumë.

Eventi do të zhvillohet në datat 05-07 Dhjetor 2021.

Sot në ambjentet e Hotel Grand, Tiranë celi punimet Edicioni i II-të i Institutit për Gratë dhe Vajzat në Politikat Kombëtare dhe Ndërkombëtare të Sigurisë.

Gratë edhe në Shqipëri, si kudo në botë kanë një rol thelbësor për të luajtur në ofrimin e sigurisë dhe proceseve të paqes. Kontributi i këtij Instituti shkon në këtë drejtim, duke promovuar dhe nxitur përfshirjen dhe kontributin më të gjerë të tyre në këto cështje. 

Punimet e edicionit të dytë u çelën nga Dr. Edlira Titini, e cila falenderoi pjesëmarrësit si dhe bëri një përshkrim të Institutit, pjesëmarrëseve dhe objektivave të tij.

Jemi gati për të filluar edicionin e dytë të Institutit për Gratë dhe Vajzat në Çështjet e Sigurisë dhe Paqes. Pjesëmarrëset janë përzgjedhur dhe përfaqësojnë gra  dhe vajza nga shoqeria civile, institucione shqiptare dhe ndërkombëtare si dhe nga institucione akademike.

Instituti për Gratë dhe vajzat në Politikate Sigurisë Kombëtare dhe Ndërkombëtare kërkon të promovojë një botë më të qëndrueshme, paqësore dhe të drejtë duke u fokusuar në rolin e rëndësishëm që gratë luajnë në parandalimin e konfliktit dhe ndërtimin e paqes, rritjen e ekonomive dhe adresimin e kërcënimeve globale si ndryshimi i klimës dhe ekstremizmi i dhunshëm. 

Sot, 14/02/2020, me senatorët e Shkollës së Mesme Kemal Ataturk të Vlorës, do të jetë aktiviteti përmbyllës i fazës së parë të serisë së aktiviteteve lokale të zhvilluara në kuadër të Projektit ACHIEVE.

Rezultatet paraprake të sondazhit të identitetit kombëtar dhe evropian do të jenë në fokus.

Nga 19 deri më 21 Shkurt në Sallën e Madhe të Shtëpisë së Minoriteteve Kombëtare në Pragë u mbajt aktiviteti i dytë ndërkombëtar i Projektit Arritje, ku CRLDS ishte pjesë e partnerit.

 

Në ditën e parë të takimit, një përfaqësues i secilit vend bëri një prezantim të shkurtër të identitetit kombetar i përbërë nga tre aspekte: karakteristikat e përgjithshme të territorit, elementë që përfaqësojnë identitetin e territorit që lidhen me artin, historinë, muzikën, vallëzimin, gastronominë, produktet tipike , fene dhe si njihet trashëgimia kulturore e territorit nga banorët e tyre.

Dr Svetlana Titini prezantoi rreth tre elementeve përfaqësues të identitetit tonë: Folklor, Ushqim dhe Fe.

Ndërsa kemi ardhur në fund të vitit 2019, është koha e duhur e vitit për të reflektuar dhe filluar planifikimin për një vit të ri përpara. Do të ishte pikërisht ky objektiv i mëngjesit të punës, i organizuar nga CRLDS me Bordin e tij të Drejtorëve, Stafin, bashkëpunëtorët dhe partnerët, sot në ambientet e selisë CRLDS. Takimi kishte ngjyra festive dhe reflektuese në të njëjtën kohë.

Të dashur të gjithë, është koha e duhur e vitit për të reflektuar dhe filluar planifikimin për një vit të ri përpara. 2019 Nuk ka qenë vetëm një vit plot arritje të mëdha për qendrën tonë, por më e rëndësishmja, ka qenë një vit i marrëdhënieve të jashtëzakonshme dhe lidhjeve të bukura. Asnjë nga këto nuk mund të ishte e mundur pa të gjithë ju.

CRLDS Albania mori pjesë në JPI Urban Europe AGORA Workshop "Dilemat e hapësirave publike" mbajtur në Riga nga 20 deri më 22 nëntor 2019.

Më 19 Nëntor, ne filluam aktivitetet e AGORA-s në Riga me një Tour / WALKshop me mirësi rreth qytetit të Riga, me fokus të veçantë në projektet e hapësirës publike të zbatuar në qytetin e Rigës dhe në zonat peri-urbane, të organizuara nga pritësit lokalë.

Në ditën e dytë të ngjarjes, dt 20 November, Zonja Luiza Hoxhaj prezantoi punimin me temë: "Menaxhimi i qyteteve dhe hapësirave publike, Rasti i Shqipërisë ”.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës së Letonisë dhe Agjencia Shtetërore e Zhvillimit të Arsimit të Letonisë i ftoi pjesëmarrësit e Agoras për një darkë të përbashkët më 20 nëntor.

Në diten e katert të  “Institutit për Vajzat dhe Gratë në Politikat e Sigurisë Kombëtare dhe Ndërkombëtare” 15 kursantet e përzgjedhura për të marrë pjesë në program, pasi   frekuentuan të gjitha seancat e trajnimit, morrën pjesë aktive në to dhe plotësuan të gjitha detyrimet e programit  prezantuan perpara  një komision i përbërë nga pjesëtarë të grupit organizator të Center for Regional and Local Development Studies (CRLDS), stafi akademik mësimdhënës dhe një përfaqësuese e lartë nga Ambasada e SHBA në Tiranë punimet e tyre të thelluara.

Të gjithë e dimë se një njohuri e thellë e kuptimit te historisë, si nga këndvështrimi lokal ashtu edhe nga ai global, është thelbësore për të kuptuar botën e tanishme dhe për të ecur drejt një nesërme më të mirë. Ajo që është po aq e rëndësishme është vetëdija që, përveç narracionit kombëtar, shumë shpesh vende të ndryshme ndajnë shumë histori të përbashkët, për sa i përket proceseve sociale, politike dhe kulturore.

Sot, 1 Tetor 2019, në ambjentet e Hotel Doro City, Tiranë celi punimet Edicioni i I-rë i Institutin për Gratë dhe Vajzat në Politikat Kombëtare dhe Ndërkombëtare të Sigurisë .  

Në sesionin Inagural nderojne me pranine e tyre e Ngarkuara me Pune e Ambasades se ShBA ne Tirane Leyla Moses-Ones, Znj.Ermonela Felaj, Kryetare e Komisionit të Sigurisë  të Sigurisë Kombëtare në Kuvendin e Shqipërisë Kombetare ne Kuvendin e Shqiperise, Z. Petro Koci, Zv. Ministër I Mbrojtjes,  Z.Galentin Georgiev, Shef i Departamentit të  Cështjeve  të Sigurisë në  OSCE, Prezenca në Shqipëri.

THIRRJE PËR APLIKIME
INSTITUTI PËR VAJZAT DHE GRATË NË POLITIKAT E SIGURISË KOMBËTARE DHE NDËRKOMBËTARE
1- 4 Tetor 2019

Leksione dhe seminare me profesorë dhe ekspertë shqiptarë e të huaj.

E hapur për:
studente të ciklit të dytë të studimeve (master)
doktorante
studiuese të reja të doktoruara në Shkenca Politike, Marrëdhënie Ndërkombëtare, Studime Rajonale politike
Aplikoni: Dërgoni aplikimin tuaj në këtë adresë e-mail susiweinstitute@gmail.com

Lexo me shume

Title: "Çfarë të ardhmeje për Ballkanin Perëndimor? Një vizion nga perspektiva lokale dhe rajonale "
Date: 30 Nëntor-2 dhjetor-2017
Vendi: Universiteti Ismail Qemali i Vlorës

Qëllimi kryesor i forumit është të promovojë një qasje evropiane mbi zhvillimin rajonal dhe lokal përmes nxitjes së shkëmbimit të ideve, reflektimeve dhe perspektivave, duke inkurajuar akademikët të marrin më shumë informacion të plotë mbi çështjet e "botës reale" dhe hartuesit e politikave duke përdorur atë që del nga debati akademik si dhe përmes nxitjes së pjesëmarrjes së qytetarëve dhe shoqërisë civile në jetën shoqërore, politike, ekonomike dhe shkencore si mjet për një të ardhme më të mirë të përbashkët në vendet e Ballkanit Perëndimor.

Qendra për Studime të Politikave Evropiane për Zhvillimin Rajonal dhe Lokal po u jep pjesëmarrësve të mundshëm në Forumin e 2-të për Zhvillimin Rajonal dhe Lokal Ekonomik një afat të ri deri më 15 Nëntor për hulumtuesit e rinj që të dërgojnë propozimet e tyre për thirrjen e tyre për dokumente dhe për praktika të mira në nivel kombëtar, evropiane apo botërore.

Komisioni i vlerësimit të propozimeve për Logon e Forumit të Dytë mbi Zhvillimin Ekonomik Rajonal dhe Lokal, pas shqyrtimit të propozimeve të paraqitura, zgjodhi si fituese punën e znj. Lea Fushekati, një dizajner shqiptaro-belge, e lindur në Tiranë dhe banuese në Bruksel.

Mundësi për e sponsorizimin e Forumit

Ka disa mënyra për t'u bërë partner në Forumin e Dytë të Zhvillimit Ekonomik Rajonal dhe Lokal - FoRLED 2017, Vlorë (Shqipëri), 24-27 Tetor 2017 dhe të lidhni emrin e organizatës suaj ose kompanisë me kauzën e saj, shkëmbimin e njohurive dhe përvojës në fushën e politikave të zhvillimit ekonomik rajonal dhe lokal, falë rolit dhe sinergjisë së të gjithë aktorëve të pranishëm në territor si: institucionet publike dhe private, botën akademike, shoqërinë civile si dhe fushave të turizmit, trashëgimisë kulturore, ekonomisë së re, ekonomisë digjitale, zhvillimeve të zgjuara etj., me rol të rëndësishëm në këtë proces zhvillimi si dhe Prezantimi, Promovimi dhe Përfitimi.

SESIONI I TË RINJVE TË FORUMIT PËR ZHVILLIMIN EKONOMIK    RAJONAL DHE LOKAL. - EDICIONI i II-te: 24-27 Tetor 2017

"Strategjitë Territoriale për Modelet e Reja të Prodhimit dhe zhvillimit".

Qendra për Studime të Politikave Evropiane për Zhvillimin Rajonal dhe Lokal - CRLDS Albania në bashkëpunim me Akademin Evropiane te Rajoneve.

Konkursi për logon zyrtare të Forumit të Dytë të Vlorës për Zhvillimin Ekonomik Rajonal dhe Lokal, në vendet e Ballkanit Perëndimor, që do të mbahet në Vlorë më 24-27 tetor 2017, u hap sot më 28 gusht.

Logoja do të dizajnohet, duke marrë parasysh faktet që Forumi do të organizohet në qytetin e Vlorës, i cili do të përfaqësohet përmes simbolit të saj të njohur, ndërsa tre valë ngjyrash kujtojnë dorsalet që nxisin procesin. Në Vlorë ata gjejnë pikën e tyre të natyrshme historike: Adriatik-Jon, Europën Jugore dhe dorsalet Ballkanike.

Forumi do të organizohet nga Qendra për Studimin e Politikave Europiane për Zhvillimi Rajonal dhe Lokal dhe Akademia Evropiane e Rajoneve, me mbështetjen e Bashkise Vlorë, Qarkut Vlorë dhe të Qeverisë Flamande.

Si sot, 60 vjet më parë më 25 mars 1957, përfaqësuesit e gjashtë shteteve: Belgjikë, Francë, Itali, Luksemburg, Holandë dhe, në atë kohë, Gjermania Perëndimore, nënshkruan në Romë dy traktatet themelues, të Komunitetit Ekonomik Evropian (EEC) dhe Komuniteti Evropian të Energjisë Atomike (Euratom).
Traktatet e Romës përfaqësojnë themelin e Evropës moderne. Nga njëra anë, u krijua një treg i përbashkët, simbolizuar nga katër liritë si : i lëvizjes së lirë të njerëzve, mallrave, kapitalit dhe shërbimeve. Nga ana tjetër, filloi hulumtimi i përbashkët në fushën e energjisë atomike për përdorim paqësor. Si rezultat i kësaj, qytetarët e Bashkimit Europian gëzojnë sot një nga standardet më të larta të jetesës dhe, më të shquara, jetojnë në një zonë të qetë.

THURSDAY, JANUARY 19TH 2017

“DESIGN PRACTICE IN AN ERA OF DISRUPTION”

Venue: University of Arts of Tirana

Time 9:30-12:30

WEDNESDAY, JANUARY 18TH 2017

“FROM DESIGN THINKING TO TANGIBLE CHANGE -AVOID DEAD-END INNOVATION BY INVESTING IN THE FUZZY FRONT END”

Venue: Hotel Doro City

Time: 9:30- 13:30

This workshop, based on active participation by attendants, will introduce you to the correlation between the activities undertaken in the early phases of a development project and the likelihood of delivering change or solutions, which will be embraced by the users or the market. During the workshop, you will have time to discuss and work with:

The Center for European Policy Studies on Regional and Local Development-CRLDS is pleased to invite you in the Workshop on the topic:

"Design Practice in an Era of Disruption”, by Steinar Valade-Amlande"

Time: 19/01/2017, 10:00-13:00

Venue: University of Arts of Tirana, Tirana

The Center for European Policy Studies on Regional and Local Development-CRLDS is pleased to invite you in the Workshop on the topic:

"FROM DESIGN THINKING TO TANGIBLE CHANGE: AVOIDING DEAD-END INNOVATION BY INVESTING IN THE FUZZY FRONT-END" , by Steinar - Valade Amlande. 

Time: 18/01/2017 10:00 – 14:00 a clock

Venue: Hotel Doro City, Tirana

The workshop: addressing to anyone in charge of or engaged in development of products, services or initiatives – public or private – and which focuses on how design thinking can contribute to better results ;

Kronike e TV 6+1 Vlora mbi "Forumi i Zhvillimit Ekonomik Rajonal dhe Lokal", Vlore me 14/10/2016:

Në një takim të përbashkët të bordit mes EAR-AER dhe CRLDS - Qendra për Studimin e Politikave Europiane për Zhvillimin Rajonal dhe Loka, të mbajtur në Tiranë më 10 tetor 2016, të dy organizatat ranë dakort që CRLDS do të përfaqësoj Akademinë Europiane të Rajoneve në Shqipëri.

Qëllimi i kësaj sipërmarrje të përbashkët do të jetë për të krijuar projekte të përbashkëta ndërmjet përfaqësuesve të ndryshme kombëtare të AER-it në mënyrë që të vënë në praktikë qasjen rajonale në vendet respektive si dhe për të organizuar cikle arsimore dhe seminare për të dhënë frymëzim për partnerët lokal, komunat dhe rajonale autoritetet për ngritjen e projekteve që do të rrisin nivelin zhvillimit ekonomik dhe social rajonal.

Vlorë, 14 Tetor 2016

CRLDS Center është duke përgatitur edicionin e parë të Forumit të Zhvillimi Ekonomik Rajonale dhe Lokal, aktivitet ndërkombëtare, të mikëpritur nga Bashkia e Vlorës dhe Qarku Vlorë, më 14 tetor 2016 dhe i paraprirë nga një tur takimesh në qytetet Tiranë, Elbasan dhe Berat nga data 11 deri me 13 tetor, me pjesëmarrjen e të gjithë aktorëve në zhvillimin dhe bashkëpunimin territorial që duan të ndajnë përvojat e tyre dhe të marrin pjesë në reflektimin mbi efektivitetin e zhvillimit ekonomik lokal si mjet kryesor për të përmbushur sfidat e Axhendes Post-2015 mbi zhvillimin në nivel lokal.

Zëri i Amerikës pasqyron aktivitetin e Qendrës sonë: Leksion publik "Nënë Tereza":
Sfidat e studimit para dhe pas shenjtërimit », nga Dr Gëzim Alpion, Birmigham
University. UK .
Për më shumë ndiqni linkun e mëposhtëm:
http://www.zeriamerikes.com/a/nene-tereza- gezi…/3350153.html

Qendra zhvilloi në dt 26 Maj 2016 në Hotel Tirana Internacional, Salla Balsha, Tiranë

Leksionin Publik: "Nënë Tereza: Sfidat e studimit para dhe pas shenjtërimit",  nga Dr Gëzim Alpion, Birmingam University, UK.

Qëndra CRLDS ju fton të merrni pjese në:

Leksion i hapur:  Michel Foucault: Biopolitics - Midis pushtetit dhe etikës, nga Prof. Aleksandër Carnera, Copenhagen Business School, De.

Katër vjetë më parë, më 04/05/2012, nisi zyrtarisht rrugëtimin Qendra e Studimit të Politikave Europiane për Zhvillimin Rajonal dhe Lokal. Në këto katër vite Qendra është rritur, ka zgjeruar aktivitetin dhe bashkëpunëtorët. Ka vendosur partneritete me aktorë të rëndesishem,vendas dhe në nivel ndërkombëtar, nga sektori publik dhe privat, nga bota akademike apo ajo e kërkimit shkencor dhe në terren.

Është një kënaqësi e madhe për ne të njoftojmë se projekti i quajtur "Angazhimi Demokratike dhe Pjesëmarrja Qytetare", i financuar nga Komisioni Evropian, në kuadër të programit: Europa për Qytetarët ka fituar miratimin.

Siç tashmë është parashikuar në programin e aktiviteteve të projektit ngjarja e parë do të jetë "Festivali Saint George Days", që do të zhvillohet midis datave 22-24 prill në qytetin Sain George në Rumani, ku do të ketë ngjarje të ndryshme kulturore, artistike, panaire artizanale si dhe Kopshti Kulturor. Programi do të përfshijë prezantime nga interpretues kombëtare dhe ndërkombëtare. Ngjarja e ditëve të Shën Gjergjit do të jetë një festë e komunitetit.

Sot më 11/02/2016 u nënshkrua në Tiranë, në ambjentet e CRLDS, Marrëveshja e Bashkëpunimit, midis EIPASS dhe CRLDS. Marrëveshja u firmos respektivishtë për EIPASS nga Znj. 

Zhvillimi social e ekonomik i një vendi shihet i lidhur ngushtë me teknologjitë e informacionit dhe komunikimit (TIK), të njohura si teknologji të interesit të përgjithshëm. Teknologjitë TIK dhe broadband ofrojnë potencialin për të kapërcyer shumë sfida unike dhe kufizime tradicionale që karakterizojnë ekonominë rurale, veçanërisht ato zona që janë në distanca të largëta.TIK gjithnjë e më shumë po luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin ekonomik dhe social të vendit.

Në përfundim të punimeve të Asamblese Parlamentare të Mesdheut (PAM)(Zhvilluar në Tiranë në datat 18-19 Shkurt 2016), u zhvillua takimi dypalesh midis Qendrës CRLDS Albania, përfaqësuar nga Luiza Hoxhaj dhe CSE Crescendo të Milanos (konsulente e PAM), përfaqësuar nga Cesare Sarcedoti (CEO i CSE). Në këtë takim u bisedua për avancimin e mëtejshem të bashkëpunimit tonë trevjecar, i cili tashmë u rrit në nivel partneriteti.

Ne jemi të gëzuar të ndajmë me ju kënaqësinë e njoftimit të lajmit të nënshkrimit, sot më 26/01/2016 të Memorandumit të Mirëkuptimit në fushen:kulturore, arsimore dhe shkencore midis Qendës sonë, CRLDS Albania, dhe Institutit te Menaxhimit te Zhvillimit të Qëndrueshëm, Francë.

Qendra CRLDS, do të marrin pjesë në aktivitetin e katërt te Projektit Docpie Projektit, në cilësinë e organizatës partnere...

Shqipëria është në një proces në vazhdim e sipër të decentralizimit. Gjithnjë e më shumë përgjegjësi janë duke u zhvendosur në nivel rajonal dhe lokal....

CRLDS Albania në bashkëpunim me Qendrën Rinore Vlorë, zhvilloi ditën e djeshme në qytetin e Vlorës, në kuadër të projektit Docpie...

Në kuadër të projektit Docpie është duke u organizuar studimi mbi identitetin evropian. Qendra jonë në cilësinë e saj si partner në këtë projekt ju fton që të bëheni pjesë e këtij hulumtimi. 

VOLUNTEER ACADEMY DRESDEN

Qendra njofton aktivitetin e radhes të Projektit Docpie, ku qendra jonë është një partner.

 

Qendra CRLDS Albania ka kënaqësinë të njoftoj dhe tju ftoj në aktivitetin e saj të radhës:

Qendra do të organizoj seminarin me temë: Nxitja e AFP-efektive / AE / LLL , qasje kjo, që synon punësimin në projektet e investimeve strategjike.

Një vlerësim përfundimtar i RDP është duke u kryer nga vlerësues të pavarur, (nga OIR Austria dhe CRLDS Albania), siç është paraparë në planin e punës të RDP.Vlerësimi filloi mes-janar dhe raporti i tij përfundimtar do të jetë në dispozicion në fillim të muajit mars 2015.

Dt 19-20 Dhjetor 2014 ne Tirane. Qendra organizon në data 19-20 Dhjetor 2014 seminarin me temë: "Roli i Partnerëve Social në Themelimin e Kornizës Kombëtare të Kualifikimeve për TVET / Te mësuarit gjatë gjithë jetës". 

Vlore me 28-29 Mars 2014 “Talenti është pasioni për të mbërritur ëndrrën, që bën të lumtur njeriun dhe më të pranishëm progresin… ndaj të vrapojmë pa u rrëzuar dhe të ecim pa u ndalur me kokën lart dhe me mendjen në krye.”

CRDLS Albania International Lectures (CAIL) jane nje cikel leksionesh per te sjelle ne Shqiperi  protagoniste te medhenj te botes shkencore dhe financiare nderkombetare.