Error message

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? në include_once() (rreshti 1387 i /home/crlds/public_html/includes/bootstrap.inc).

Tryeza virtuale e Këshillit Botëror të Oqeanit (WOC) për Traktatin e Detit të Lartë

Ishte kënaqësi të isha pjesë e Tryezës së Rrumbullakët të Lartë Virtuale të organizuar nga Këshilli Botëror i Oqeanit (WOC) mbi Traktatin e Detit të Lartë sot më 22 mars 2023.

Qeveritë e botës kanë finalizuar një marrëveshje historike për mbrojtjen e biodiversitetit detar në ujërat ndërkombëtare – traktatin mbi biodiversitetin në zonat përtej juridiksionit kombëtar (BBNJ) – pas gati 10 vitesh negociatash.

Traktati i ri i OKB-së për Detin e Lartë, siç njihet tani, mbulon dy të tretat e oqeanit që shtrihet jashtë kufijve kombëtarë - gati 50% të sipërfaqes së planetit. Ai siguron një kuadër ligjor për krijimin e zonave të menaxhimit dhe zonave të mbrojtura detare (MPA), që kërkojnë vlerësime të ndikimit mjedisor (VNM), ndërtimin e kapaciteteve dhe transferimin e teknologjisë detare dhe ndarjen e përfitimeve të burimeve gjenetike të detit të hapur.

Tryezat e rrumbullakëta të WOC janë vetëm me ftesë, të dizajnuara për të bashkuar palët e interesuara përkatëse për diskutime me ndikim të lartë. Unë jam ftuar të diskutoj si ekonomist ekologjik për: “Si mund të mbrojmë më mirë pasurinë dhe diversitetin në detin Adriatik, në detin Jon dhe në Mesdhe në përgjithësi”.

Në këtë drejtim mendoj se roli i vendeve të vogla apo të mëdha është po aq i dëmshëm sikur të mos mbrohet mjedisi detar.

Takimi virtual informoi biznesin e oqeanit, politikëbërësit, ekspertët, investitorët dhe komunitetet ligjore mbi implikimet e traktatit për aktivitetin ekonomik të oqeanit, duke përfshirë mundësitë e rëndësishme për industritë e oqeanit për t'u angazhuar në mënyrë proaktive në sigurimin e një oqeani global të shëndetshëm, produktiv dhe të mirë-menaxhuar.