Error message

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? në include_once() (rreshti 1387 i /home/crlds/public_html/includes/bootstrap.inc).

Takimi i Dytë Ndërkombëtar i Achieve në Pragë

Nga 19 deri më 21 Shkurt në Sallën e Madhe të Shtëpisë së Minoriteteve Kombëtare në Pragë u mbajt aktiviteti i dytë ndërkombëtar i Projektit Arritje, ku CRLDS ishte pjesë e partnerit.

 

Në ditën e parë të takimit, një përfaqësues i secilit vend bëri një prezantim të shkurtër të identitetit kombetar i përbërë nga tre aspekte: karakteristikat e përgjithshme të territorit, elementë që përfaqësojnë identitetin e territorit që lidhen me artin, historinë, muzikën, vallëzimin, gastronominë, produktet tipike , fene dhe si njihet trashëgimia kulturore e territorit nga banorët e tyre.

Dr Svetlana Titini prezantoi rreth tre elementeve përfaqësues të identitetit tonë: Folklor, Ushqim dhe Fe.

Ditën e dytë, u mbajt një seancë kryesore kushtuar prezantimit të ngjarjeve lokale që secila organizatë realizoi në territorin e saj dhe u zhvillua një prezantim i thelluar me temën e identiteteve kombëtare dhe territoriale.

Në emër të CRLDS në këtë seancë zonja Luiza Hoxhaj prezantoi aktivitetet e zhvilluara nga CRLDS të shoqëruara me konkluzione për fazën e parë të zbatimit të projektit si dhe adresoi temën: "Rrugëtimi i identitetit tonë".

Në këtë prezantim, ajo vuri theks të veçantë në identifikimin e nivelit të njohjes së Konceptit të Identitetit Kombëtar dhe Territorial, të rolit të territorit dhe brandimit të vendit, të nevojës për të zhvilluar  sensin e  historisë: rrënjët tona. Identifikimi dhe promovimi i vlerave të përbashkëta evropiane dhe nevoja për të njohur dhe promovuar këto si dhe për të forcuar aktivitetet edukative në këtë fushë: pasi leximi në grup, tregimi i tregimeve etj ishte një pikë tjetër e rëndësishme e prezantimit të saj.

Dita e fundit e takimit u organizua për t'ju udhëhequr në aktivitetet e ardhshme për hartën globale të qytetarisë.

Përfaqësuesit e ALDA prezantuan metodologjinë se si do të vazhdojnë aktivitetet.

ACHIEVE synon të zhvillojë identitetin e BE-së duke filluar nga një reflektim mbi historinë e përbashkët, artet dhe fenë te qyteteve nga Evropa Qendrore dhe Jug-Lindore si një mjet për të luftuar Euroscepticizmin në rritje.

Partneri kryesor për këtë projekt është Bashkia Breganze (Itali) dhe organizatat partnere janë: Istituto Rezzara (IT), Shoqata e Agjencive të Demokracisë Lokale (FR), CRLDS - Qendra për Studime të Politikave Evropiane për Zhvillimin Rajonal dhe Lokal (AL), RAM Central Stara Planina (BG), Komuna Zavidovici (BIH), Shtëpia e Minoriteteve Kombëtare (CZ), Komuna Erdut (HR), Komuna Peje (KS), Koalicioni i organizatave rinore SEGA (MK), Komuna Herceg Novi (Mali i Zi), Mioveni Komuna (RO), Komuna Cajetina (SER) & CEE CN (SK).